112

Poltitie waarschuwt voor ‘zelfmoordspel’ Blue Whale Challenge

Foto: Chris Ouboter

De Blue Whale Challenge is terug in Nederland. In dit ‘spel’ wordt jongeren gevraagd steeds gevaarlijker opdrachten uit te voeren, met als laatste een opdracht tot het plegen van zelfmoord. Daarvoor waarschuwt de politie.

In 2017 circuleerde de ‘challenge’, die ook wel Blue Whale Game wordt genoemd, ook al in Nederland. Volgens 113 zelfmoordpreventie is het ‘een dodelijk spel’. Jongeren worden via sociale media als Instagram, Snapchat en TikTok aangemoedigd om ‘opdrachten van zelfbeschadigend gedrag uit te voeren die escaleren om uiteindelijk zelfmoord te plegen’.

De berichten over dit spel zijn vooral afkomstig uit Rusland. In verschillende landen zijn jongeren overleden na het meedoen aan de challenge. De naam komt waarschijnlijk omdat blauwe vinvissen soms massaal zelfmoord lijken te plegen, in navolging van elkaar.

Blokkeren

,,Het allerbelangrijkste is dat kinderen weten dat het nep is’’, zei kinderpsycholoog Tischa Neve tegen de NOS. ,,Je hoeft de challenge niet te doen. Helemaal niet.” De politie  roept jongeren op personen die vreemde verzoeken doen via sociale media te blokkeren, een printscreen van het account te maken en als er bedreigingen worden gedaan dit aan de politie te laten weten.

Door de personen achter deze accounts worden kinderen afgeperst. Als je de opdrachten niet uitvoert zouden zij weten waar je woont. ‘Dat is niet zo’, aldus de politie. ‘Als jij geen persoonlijke informatie geeft kunnen zij hier ook niet achterkomen.’

Hulpverleners adviseren scholen terughoudend om te gaan met aandacht voor het fenomeen en het zeker niet in de klas te bespreken. Het gevaar van kopiëren ligt op de loer.

Cookieinstellingen