Duurzame wijkgame ‘Doezaam’ nu ook bij CBS De Stifthorst gelanceerd

Eerste exemplaar door gedeputeerde Hanke Bruins Slot overhandigd

Renswoude, 10 september 2021 Vandaag hebben gedeputeerde Hanke Bruins Slot van de Provincie Utrecht, Heemraad Frans ter Maten van Waterschap Vallei en Veluwe en de Renswoudse wethouder Marieke Teunissen samen het eerste exemplaar van het spel ‘Doezaam’ overhandigd aan Hanneke van Bellen, directeur van CBS De Stifthorst.

‘Doezaam’ is de duurzame wijkgame die in eerste instantie ontwikkeld is voor de nieuwbouwwijk Beekweide, waar het vorig jaar zomer werd gelanceerd op CBS De Borgwal. Omdat het doel en de uitwerking van het spel zo goed geslaagd zijn, waren de Provincie Utrecht en het Waterschap Vallei en Veluwe graag bereid subsidie te verlenen zodat er ook een variant ontwikkeld kon worden voor de overige wijken van Renswoude. Dit spel is vandaag gelanceerd op CBS De Stifthorst. Via de leerlingen van deze basisschool wordt het spel thuis en in de wijken geïntroduceerd.

Projectwethouder Marieke Teunissen: “Met dit initiatief wil de gemeente de jeugd bewust maken van het belang van het maken van duurzame keuzes. Daar kun je tenslotte niet vroeg genoeg mee beginnen. Door ‘Doezaam’ te spelen worden de kinderen op een leuke manier uitgedaagd om anders naar hun omgeving te kijken. Heb je bijvoorbeeld de lampen uitgedaan toen je je kamer uitging? Moeten die boterhammetjes in een plastic zakje of kun je ook een broodtrommel gebruiken? Als je een minuutje korter onder de douche staat, bespaar je 6 liter water! Jong geleerd is oud gedaan, en echt iedereen kan zijn steentje bijdragen.”

Doezaam’ staat voor samen duurzaam doen. Spelenderwijs wordt inzicht gegeven in mogelijkheden om duurzame keuzes te maken, zoals bijvoorbeeld koken met lokale producten, afval scheiden en hergebruik van materialen. Alle kinderen van groep 7 van CBS De Stifthorst hebben een gezinsvariant meegekregen om thuis te kunnen spelen en de school ontving de school editie. Al spelend kunnen de deelnemers kiezen welke duurzame actie bij hen past. Vervolgens worden in een online omgeving suggesties gedaan die het nemen van de actie makkelijk maken. Denk bijvoorbeeld aan een verwijzing naar een lokale organisatie of een formulier dat je nodig hebt om iets aan te vragen.

De gemeente Renswoude, Waterschap Vallei en Veluwe en provincie Utrecht zijn enthousiast over de samenwerking om de kinderen van Renswoude op deze leuke, laagdrempelige manier groenere keuzes te leren maken.

Cookieinstellingen