112

WEG SPAARCENTJES!

Foto: Facebook Politie Veenendaal

Verdrietig en ontdaan zat u gisterenavond bij ons in de Intake-kamer.

U vertelde dat u net met pensioen was en heel veel geld gespaard had voor uw oude dag.

#hetbedraggaanwehiernietnoemen

En hoe fijn het was dat u zorgeloos (met uw echtgenote) kon gaan genieten van uw pensioen en gespaarde centjes.

#nietdus

Want….. opeens werd u gebeld door een medewerker van uw bank. En u zag in uw display dat het een echte telefoonnummer was van de bank. De medewerker adviseerde u om uw spaarcentjes even te “parkeren” op een andere bankrekening omdat er fraude zou worden gepleegd met uw bankrekening.

De bank wilde uw gespaarde geld in veiligheid brengen.

En heel geloofwaardig kwam deze “medewerker van de bank” over. U stortte uw gespaarde geld op het opgegeven bankrekeningnummer. Wat u op dat moment niet wist dat u een fraudeur aan de lijn had en niet een bankmedewerker.

Alle spaarcentjes verdwenen!

En beste volgers reageer nou niet met… wat dom…dat overkomt mij niet enz. Er worden veel mensen het slachtoffer van deze vorm van oplichting!

HOE WERKT HET?

Oplichters kunnen u opbellen en zich voordoen als een medewerker van de bank. U ziet dan in uw display een bestaand telefoonnummer van uw eigen bank. Het lijkt dan alsof u echt wordt gebeld door een medewerker van uw bank.

Volgens de beller moet u uw geld ‘veiligstellen’ in verband met een digitale bedreiging of fraude. Al uw geld moet daarom worden overgemaakt naar rekeningnummers die de oplichter doorgeeft. Het zou gaan om een ‘kluisrekening’, een ‘veilige rekening’ of een variant daarop.

Via de techniek die ‘spoofing’ wordt genoemd, is het mogelijk dat uw telefoonscherm een ander nummer laat zien dan het nummer waarmee een beller eigenlijk belt. Op die manier kunnen oplichters u het nummer van de bank laten zien, zodat het net lijkt alsof u echt door uw bank gebeld wordt.

Meer info: www.fraudehelpdesk.nl

Wij wensen het slachtoffer en zijn echtgenote sterkte en nog heel veel mooie jaren toe

Politie Veenendaal Facebook

Cookieinstellingen