Leermodule Voeding & Sport voor Nederlandse sportbonden online

Foto:

Sports Valley, WUR en NTFU helpen trainers en instructeurs in de sport kritisch na te denken over voeding en sport

Sports Valley van Ziekenhuis Gelderse Vallei, Wageningen University & Research en de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU) ontwikkelden voor en met Nederlandse sportbonden een online leermodule Voeding & Sport. Daarmee willen ze trainers en instructeurs meer leren over voeding voor sporters.

‘Voeding en sport zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden’, vertelt Rieneke Terink, wetenschappelijk onderzoeker van Sports Valley, het sportmedisch centrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei. ‘Dat geldt voor sporters van elk niveau, van beginnende sporters tot topsporters. Maar het kan voor sporters en hun trainers en instructeurs moeilijk zijn om te beoordelen welke beweringen over voeding en sport juist zijn. Er is ontzettend veel informatie over voeding in relatie tot sport te vinden. Maar wat heeft bewezen effect en wat is een hype? En welke voeding past bijvoorbeeld het beste bij duursport of juist bij krachtsport? Om trainers en instructeurs van de Nederlandse sportbonden te helpen, ontwikkelden we deze leermodule, gebaseerd op wetenschappelijke kennis.’

Geert Lantink, coördinator opleidingen van de NTFU, vult haar aan: ‘We vinden het belangrijk dat de trainers en instructeurs leren hoe ze zelf kritisch na kunnen denken over (sport)voeding. Daardoor leren ze ook hoe ze de opgedane kennis in de praktijk toe kunnen passen bij hun eigen sport. Waardoor ze sporters op dit vlak betere begeleiding kunnen bieden. De trainers en instructeurs leren door het kijken van video’s, het lezen van teksten en het maken van opdrachten veel over (sport)voeding. Bijvoorbeeld over hoe je kunt inschatten hoeveel energie een bepaalde sporter nodig heeft. Waarom koolhydraten, vetten en eiwitten van belang zijn en hoe ze de sportprestaties kunnen verbeteren. Hoe je de vetverbranding kunt verbeteren en hoe je de vochtbalans het beste kunt herstellen voor, tijdens en na het sporten.’

De leermodule

De online leermodule is in eerste instantie alleen beschikbaar voor de deelnemende Nederlandse sportbonden. Dit zijn: Atletiekunie, Basketball Nederland, KNGU, KNKV, KNLTB, KNSB, Nederlands Handbal Verbond, Nederlandse Toer Fiets Unie en Nevobo. De leermodule bestaat standaard uit 5 modules:

  • Introductie in sportvoeding
  • Energie, temperatuur en vocht
  • Macronutriënten
  • Micronutriënten
  • Supplementen

De inhoudelijke kennis werd aangeleverd door wetenschappelijk onderzoeker Rieneke Terink van Sports Valley en door assistant professor dr. Marco Mensink van de leerstoelgroep Humane Voeding en Gezondheid van Wageningen University & Research. Bij sommige hoofdstukken werd aanvullend gebruik gemaakt van expertise van andere organisaties. De technische invulling werd gedaan door projectleider en coördinator opleidingen Geert Lantink van de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU).

Sportinnovator project

Dit project is geïnitieerd door het Sportinnovator Centrum en gerealiseerd met behulp van een Sportinnovator Voucher (ZonMw).

Cookieinstellingen