Protest in Harskamp van de NVU en AFA rustig verlopen

Kazerne complex Harskamp vanaf 24 augustus 2021 door COA in gebruik
Kazerne complex Harskamp vanaf 24 augustus 2021 door COA in gebruik
Foto:

HARSKAMP – Op zaterdagmiddag waren er in Harskamp twee demonstraties, de demonstranten waren van de Nederlandse Volks-Unie ( NVU ). En als tegenhanger waren er demonstranten van de Anti Fascistische Aktie ( AFA ) aanwezig.

De NVU demonstreerde tegen de aanwezigheid van Afghaanse evacués in het dorp, en de AFA betoogde tegen de NVU. Burgemeester Verhulst van Ede had voor deze demonstraties toestemming gegeven, omdat demonstreren een grondrecht is.

De NVU was met  vijftien betogers aanwezig en stonden in het centrum van het dorp.

NVU-voorman Constant Kusters van de NVU sprak uit,  “Er is helemaal niets op tegen dat de geëvacueerde Afghanen worden geholpen. Maar wij willen op een gegeven moment een andere politiek. En dat ook mensen in Harskamp gehoord worden. Wij vinden dat de vluchtelingen moeten teruggaan naar hun eigen land en daar worden geholpen.”

De AFA was ook met een klein aantal mensen aanwezig en de demonstraties waren na 40 minuten al weer afgelopen. Deze groep stonden even verder op de Otterloseweg.

Burgemeester René Verhulst was ook tijdens de demonstratie in het dorp aanwezig. Hij vond het belangrijk om zijn gezicht te laten zien en was tevreden met het vreedzame verloop van beide demonstraties.

Woordvoerder Reimer van Ruiten zei tegen Omroep Gelderland: “De NVU protesteert tegen de komst van vluchtelingen. Wij vinden het belangrijk een ander geluid te laten horen. Vluchtelingen zijn welkom in Nederland.” De linkse groepering beschouwt de NVU als neonazi’s. Van Ruiten: “We vinden het belangrijk om een antifascistisch geluid te laten horen.”

Bron Omroep Gelderland

Cookieinstellingen