Meest gekozen zorgpakketten in 2022 tot wel € 207,- duurder

Nederlanders met aanvullende verzekeringen gaan er in 2022 net als in 2021 het meest op achteruit.

Dit blijkt uit een jaarlijkse analyse van online consumentenadviseur Pricewise, op basis van de nieuwe zorgpremies en de meest voorkomende zorgprofielen in Nederland. Een veel voorkomend profiel ‘alleenstaande ouder’ (aanvullend verzekerd voor tandartskosten tot  250 euro, 100% vergoeding en orthodontie tot 18 jaar tot 1.500 euro, 100% vergoeding), gaat er in 2022 het meest op achteruit. In 2022 betaalt ‘dit gezin’ 207,60 euro meer zorgpremie dan in 2021. Een ‘single’ zonder aanvullende verzekeringen en het hoogste eigen risico van 885 euro, betaalt komend jaar maar 3,60 euro meer zorgpremie en ligt daarmee ver onder de gemiddelde stijging van de basispremie van 48 euro per jaar.

Ouders krijgen te maken met wachttijd orthodontie 
Pricewise maakt jaarlijks een vergelijking voor de vier meest voorkomende zorgprofielen. Dit gebeurt door de huidige zorgpremies af te zetten tegen de nieuwe premies van het komende jaar. In 2022 betaalt een ‘stel met twee kinderen’ (aanvullend verzekerd voor tandartskosten tot 250 euro, 75% vergoeding en fysiotherapie, 6 behandelingen p.p.) op jaarbasis 115,20 euro meer aan premie. Dat komt uit op 57,60 euro per verzekerde ouder. Ouders die orthodontie voor hun minderjarige kinderen verzekeren zijn nog veel duurder uit. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het voorbeeldprofiel van de ‘alleenstaande ouder’. Deze ouder met aanvullende verzekeringen voor tandarts en orthodontie onder 18 jaar is per jaar 207,60 euro meer kwijt aan zorgpremie. Daar komt bij dat ouders te maken kunnen krijgen met een wachttijd voor de aanvullende dekking orthodontie tot 18 jaar.

Suzanne Löwik, expert zorgverzekeringen bij Pricewise: “Met een wachttijd betaal je eerst een jaar premie voordat je aanspraak kan maken op de vergoeding, in dit geval orthodontie voor de kinderen. Je betaalt dan een jaar lang premie zonder dekking. Verzekeraars doen dit omdat de kosten anders te hoog oplopen. Kiest ‘de alleenstaande ouder’ voor een verzekering zonder wachttijd, waarbij het kind direct recht heeft op een vergoeding voor een beugel, dan is de zorgverzekering ineens 48,50 euro duurder per maand. Dit komt neer op 583 euro per jaar. Het kan per situatie verschillen wat voordeliger is: een hogere premie met directe dekking of lagere premie met een jaar wachttijd. ”

100% vergoeding niet altijd het voordeligst 
Het profiel een ‘koppel van 60+’ (aanvullende verzekerd voor fysiotherapie, 9 behandelingen p.p., en tandartskosten tot 500 euro, 100% vergoeding) betaalt 121,20 euro meer zorgpremie in 2022. Per persoon betalen zij 60,60 euro meer dan in 2021. Volgens Löwik zijn deze kosten nog te drukken als het stel kijkt naar een lagere vergoeding voor de tandarts. “We zien dat veel consumenten altijd voor 100% dekking willen gaan. Dit is zeker niet altijd lonend. Veranderen zij de vergoeding van 100% vergoeding per behandeling naar 75% dan is dit veelvoorkomende profiel op jaarbasis zelfs 74 euro per persoon goedkoper uit dan in 2021. De dekking van de verzekering is dan iets lager, maar dit is in sommige gevallen te overzien. Neem dit dus ook mee in je vergelijkingen.”

Goedkoopste basisverzekering per jaar 3,60 euro duurder dan 2021 
Een ‘single’ die enkel kiest voor een basisverzekering en het hoogste eigen risico is het goedkoopst uit en betaalt in 2022 30 cent meer per maand. Dat is op jaarbasis 3,60 euro meer dan in 2021. Löwik:  “In 2022 is het verschil tussen de duurste en goedkoopste basisverzekering met een eigen risico van 385 euro per jaar 535,80 euro. Kies je voor de goedkoopste basisverzekering met een maximaal eigen risico dan is je zorgpremie lager, maar als je onverwacht zorg uit de basisverzekering nodig hebt, kan dit duur uitvallen. Je moet dus wel zeker weten dat je deze kosten kunt opvangen mocht dat nodig zijn. De basisdekking is dan in principe hetzelfde, het verschil zit hem in de keuzevrijheid en het percentage van de rekening dat je zelf moet betalen wanneer je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat. Uit eerder onderzoek bleek al dat naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaan tot honderden euro extra onverwachte kosten kan zorgen.”

Bron: Pricewise.nl – Meest gekozen zorgpakketten in 2022 tot wel € 207,- duurder

Reacties

Cookieinstellingen