112

Veiligheidscontrole in Barneveld en Scherpenzeel

Foto: Politie

Tijdens een geplande veiligheidsactie hebben de gemeenten Barneveld, Nijkerk en Scherpenzeel samen met politie, handhaving en andere instanties een aantal adressen gecontroleerd. Deze controle vond plaats op woensdag 29 november 2023 in Barneveld en Scherpenzeel. De komende weken wordt waar nodig aanvullend onderzoek verricht.

Ondermijning

De integrale veiligheidscontroles zijn onderdeel van de aanpak van ondermijning, waarbij criminaliteit steeds meer verweven raakt met de samenleving. Denk bijvoorbeeld aan vestiging van een hennepkwekerij in een huurwoning of het illegaal huisvesten van arbeidskrachten in een daarvoor ongeschikt pand.

Controles in Barneveld

De controles in Barneveld vonden plaats in drie woningen en vier horecaondernemingen. Daarbij was onder andere aandacht voor arbeids- en woonomstandigheden. De komende weken zal nader onderzoek worden gedaan in verband met documentatie van werknemers en arbeidsregistratie. Bij twee woningen vindt nadere inspectie plaats van het bestemmingsplan en de persoonsregistratie.

Burgemeester Jacco van der Tak van gemeente Barneveld: “Ondermijnende criminaliteit is een groot risico voor de samenleving en voor onze lokale economie. Met deze gezamenlijk controles willen we voorkomen dat werknemers, ondernemers en inwoners verstrikt raken in criminele netwerken of uitbuitingsrelaties. Door georganiseerd samen te werken, roepen we criminaliteit een halt toe.”

Gezamenlijke controles

De gemeenten Barneveld, Nijkerk en Scherpenzeel organiseren jaarlijks vijf grote gezamenlijke controles. Ze werken daarbij nauw samen met allerlei partners op het gebied van veiligheid. Naast de politie en de boa’s gaat het onder andere om nutsbedrijven, de Omgevingsdienst, de arbeidsinspectie en de douane. Doel van deze acties is misstanden in kaart te brengen en waar mogelijk zo snel mogelijk te beëindigen.

Signalen
De gecontroleerde locaties zijn geselecteerd op basis van binnengekomen signalen over (vermoedens van) misstanden. Signalen vanuit de samenleving zijn daarbij heel belangrijk.

De burgemeesters van de drie gemeenten roepen daarom op misstanden te melden bij de politie via telefoonnummer 0900 – 8844. Het is ook mogelijk informatie anoniem door te geven. Dat kan door contact op te nemen met Meld Misdaad Anoniem, telefoon 0800 – 7000.

 

Cookieinstellingen