Wolf verwond twee schapen en bijt 13 schapen dood in Otterlo

Foto: Pixabay Wolf

OTTERLO – Op zaterdagmorgen 20 januari ’24 maakte schapenhouder Bart Kemp de trieste balans op van dertien dode en twee gewonden schapen op. Met grote waarschijnlijkheid het werk van een wolf. Dit schrijft Omroep Gelderland op haar site.

Het was in de zeer vroege ochtend vrijwel zeker een wolf die een gat groef onder een hek en tekeerging in de kudde. BIJ12, de organisatie die wolvenschade afhandelt, heeft een expert naar Otterlo gestuurd.

Een slagveld, noemt Bart Kemp het tafereel. De schapenhouder, bekend als voorman van boerenorganisatie Agractie, kreeg in alle vroegte een telefoontje van een buurman over zijn schapen. Nog onderweg naar het slagveld belde Kemp een dierenarts en de experts van BIJ12.

In het weiland trof de schapenhouder zijn kudde van 42 schapen, waarvan er 13 de aanval niet hadden overleefd. Twee dieren raakten ernstig gewond. Aan de rand van zijn weiland trof Kemp naar eigen zeggen een duidelijk graafspoor aan dat onder een hek met schrikdraad doorging. “En daarna is het geweld tegen mijn schapen begonnen.”

Macabere aanblik

In de loop van zaterdag verzamelde Kemp zijn dode schapen, met de macabere aanblik van een stapel dode dieren als resultaat. Een taxateur van BIJ12 is inmiddels op bezoek geweest. BIJ12 bevestigt de gang van zaken in Otterlo. “We nemen dna-monsters en analyseren de bijtwonden om te kijken of het inderdaad een wolf was. Dat doen we liefst meteen, ook in het weekend. Want dan zijn de sporen vers”, zegt een woordvoerder.

‘De spuigaten uit’

Tot afgelopen november ontsprongen de schapen van Kemp steeds de dans als het gaat om de wolf. Maar sindsdien was het inmiddels al vier keer raak. Inclusief de nu gedode dieren verloor Kemp daardoor in totaal zeker 25 schapen.

Een schadebedrag kan en wil hij echter niet noemen. “Dat vind ik ook minder relevant. Waar het om gaat, is dat de professionele schapenhouderij in dit tempo over vijf jaar niet meer kan bestaan. Het loopt de spuigaten uit. Door deze aanvallen houden we bijvoorbeeld nog maar de helft van het normale aantal drachtige schapen over.”

Machteloos en emotioneel

De schapenhouder zegt zich machteloos te voelen tegen de wolf. Dat was ook de strekking van een emotioneel betoog dat Kemps onlangs hield toen de wolf voor de zoveelste keer gespreksonderwerp was in de Gelderse Provinciale Staten.

Bron Omroep Gelderland

 

 

Cookieinstellingen