Inwoners De Valk: Verontrust en bang voor de wolf

Foto: Pixabay Wolf

LUNTEREN – Sinds het begin van dit jaar zijn er 85 schapen door wolven doodgebeten in en om De Valk.

Dat betekent dat er daar in twee maanden tijd meer dieren zijn gedood dan in de afgelopen drie jaar. De inwoners van het buurtschap zijn verontrust en bang. Ze willen dat de gemeente ingrijpt.

Dat schrijft Omroep Gelderland op haar site.

In een stal op een boerderij in De Valk staan schapen en lammetjes knus en veilig bij elkaar. Voor de dieren is het nu nog te nat om buiten te staan, maar als het straks beter weer is blijven ze waarschijnlijk ook binnen.

Angst en onvrede

“De kans dat er een wolf langskomt en er een aantal verscheurt is gewoon heel groot”, zegt Wilco Snelle van Plaatselijk Belang De Valk. Hij vertelt dat er veel onrust is onder bewoners van de buurtschap nu er in een paar maanden al zo veel schapen zijn doodgebeten. “Mensen zijn ontevreden en bang. Ik krijg ook signalen dat de toeristische sector er last van heeft. Toeristen zouden wegblijven.”

“Die wolf moet gewoon weg”, vindt boer Arjan de jager. “Hier in zo’n dicht gebied kan geen wolf zijn, die moet maar weer naar SiberiĆ« gaan.”

Arjan kent de mensen waarbij wolven hebben toegeslagen. “Dan komen de kinderen ’s morgens op en die roepen dan: ‘Papa er is weer een schaapje doodgebeten’. Nou dat hele huishouden, die hele familie, ligt ondersteboven.”

Waar Arjan ook niet goed tegen kan, is dat de wolven de schapen niet altijd opeten. “Ze vallen de schapen aan en bijten ze dood. Als hij ze nou opvrat. Maar hij pakt de een na de ander, meestal achter de voorpoten. Op een avond kan hij zo wel zes of zeven schapen pakken.”

Zeven roedels

“Ik denk dat er hier wel zeven roedels rondlopen. Dat is extreem hoog voor zo’n relatief klein gebied”, zegt Wilco Snelle. Hij wil actie van de gemeente Ede. “Ede kan in ieder geval de alarmbellen laten rinkelen, dat wordt op dit moment al best wel serieus gedaan. Er is ook gezegd dat er op korte termijn een soort symposium met de buurgemeenten wordt gehouden. Uiteindelijk moeten ze toch echt met een beheerplan of zoiets komen. Dit kan in ieder geval niet zo doorgaan. Mensen worden ook steeds banger dat de wolf op iets anders gaat jagen dan beesten”.

“De eerlijke boodschap als gemeente naar de bewoners toe is dat je eigenlijk heel weinig kunt”, zegt wethouder Jan Pieter van der Schans van de gemeente Ede. “Tegelijkertijd vind ik het wel van belang om er als wethouder te zijn en in gesprek te zijn.”

De gemeente heeft de provincie gevraagd een informatiebijeenkomst te houden in De Valk, onder meer om uitleg te geven over wat schapenhouders kunnen doen om hun dieren tegen de wolf te beschermen. De ‘wolfwerende hekken’ worden genoemd.

De bijeenkomst vindt plaats op 26 maart 2024.

BRON: Omroep Gelderland

Cookieinstellingen