De berk in bloei, dat wordt gesnotter voor hooikorts patiënten

Foto: Pixabay

Er wordt al heel wat gesnotterd en geniesd. En dat wordt vanaf vandaag vermoedelijk alleen maar meer. Dat komt omdat een beruchte boom met witte bast in bloei staat. Dat schrijft Omroep Gelderland op haar site.

Hooikoortspatiënten hebben pech dit voorjaar. De kleine, groene slingers van de berk – ‘katjes’ genoemd – staan extra vroeg in bloei. Dat leidt tot jeukende ogen en gesnotter vanaf deze week, meldt het platform met natuurnieuws Nature Today van de Wageningse wetenschapper Arnold van Vliet.

De maand maart is hard op weg om de warmste ooit te worden. De verwachting: 9 graden gemiddeld. Daardoor raakt de berk in de war en komt eerder tot bloei. En dat is véél vroeger dan normaal. De laatste keer dat de berk zo vroeg bloeide was in 1990, meldt de NOS.

Deze dag wordt het ergst

Nederland telt 4 miljoen mensen die last hebben van hooikoorts. Maar die hebben niet allemaal dezelfde allergie. Zeker 15 tot 20 procent van de Nederlanders is allergisch voor pollen van verschillende bomen en planten, zoals de berk maar ook gras. Deze dinsdag gaan mensen die gevoelig zijn voor de witte boom snotteren, voorspelt het Europese pollenmodel Silam.

Gelderland de dupe

Onze provincie heeft een zeer ongunstige ligging voor de vele snotteraars. Gelderland krijgt eerst de volle laag pollen vanuit het noorden van het land waar voorjaarsbloeiers het eerst tot bloei komen, weet bioloog Maurice Martens.

Dinsdag kunnen de pollenconcentraties oplopen tot wel honderden pollen per kubieke meter lucht

Vervolgens krijgt de provincie nog een flinke mep vanuit Limburg, waar de planten dan beginnen te bloeien. En als er een oostenwind staat, ontvangt Gelderland als klapper op de vuurpijl ook nog eens de pollen van onze oosterburen.

Pollen blijven langer hangen

Dinsdag kunnen de pollenconcentraties oplopen tot wel honderden pollen per kubieke meter lucht. Dat is zeer hoog voor de tijd van het jaar, meldt Nature Today. Dat wordt snotteren dus. En alsof dat nog niet erg genoeg is, wordt verwacht dat de pollen ook nog een tijdje in de lucht blijven hangen omdat het weinig regent de komende dagen.

Bron Omroep Gelderland

Cookieinstellingen