Ouders slaan alarm over extreme zorgboerderij In Wekerom

WEKEROM – Zorgboerderij United Souls in de gemeente Ede buit kwetsbare jonge kinderen uit en mishandelt ze. Dat schrijft Omroep Gelderland op haar site.

Ook staat het verhaal bij de NOS en Omroep Brabant vermeldt. Dat vertellen moeders aan Omroep Gelderland. Hun kinderen die naar de zorgboerderij gingen, kwamen thuis met verontrustende verhalen. Ze kregen slecht te eten, werden geslagen en moesten mee naar duiveluitdrijvingen.

“Mijn dochters autisme werd bestempeld als iets demonisch. Ze heeft na die tijd bij mij in de keuken gestaan en in tranen gezegd: ‘Maar nu blijft voor altijd de duivel in mij. Ik ben nu niet genezen'”, vertelt Indra Roesink uit Leusden. Haar 14-jarige dochter Elinde ging zes jaar lang ieder weekend naar de zorgboerderij, en kampt nu nog met de gevolgen hiervan.

De verontruste ouders stellen dat de eigenaresse de kinderen indoctrineert met haar extreme religieuze overtuigingen die ze geleerd zou hebben van evangelisten Tom de Wal en Herman Boon.

Duiveluitdrijvingen

Indra Roesink uit Leusden en Daniela Titocci uit Ede trekken aan de bel nadat hun kinderen Elinde (14), Imani (13) en Senna (11) steeds vaker thuiskwamen met verontrustende verhalen over de zorgboerderij. De kinderen vertelden dat ze alleen maar moesten werken, slecht te eten kregen en dat de hygiëne niet op orde was. Als ze iets niet wilden doen of niet luisterden, werden ze geslagen en geknepen door het personeel.

Ik zag mensen op de grond liggen trillen en schreeuwen. Ik dacht dat iemand pijn had

Senna (11)

Ook zeggen de kinderen, zonder toestemming van hun ouders, meerdere keren meegenomen te zijn naar bevrijdings- en genezingsdiensten van onder anderen gebedsgenezer Tom de Wal, de man achter Frontrunners Ministries, een snelgroeiende evangelische organisatie.

Daar waren ze getuige van bijvoorbeeld duiveluitdrijvingen. “Ik zag mensen op de grond liggen trillen en schreeuwen. Ik dacht dat iemand pijn had”, vertelt de 11-jarige Senna uit Ede. Hij ging samen met zijn broer Imani zes jaar lang elke twee weken in het weekend naar deze zorgboerderij.

Frontrunners Ministries

Alle drie de kinderen gingen vanaf 2018 naar de zorgboerderij, die midden in de natuur ligt. Kinderen met autisme krijgen hier therapie en zijn tegelijkertijd veel buiten en met dieren bezig. In het begin was dat ook het geval, de kinderen bouwden hutten en maakten mooie wandelingen met paarden.

Zij zei tegen mij als je je laat dopen, krijg je een heel nieuw leven, dan gaat autisme weg

Elinde (14)

Maar ouders wijzen 2020 aan als kantelpunt. Dan slaat de sfeer om. In dat jaar volgt de eigenaresse van de zorgboerderij een Bijbelschool bij gebedsgenezer De Wal van Frontrunners Ministries. Tijdens deze Bijbelschool leert de eigenaresse hoe ze haar geloof kan combineren met haar onderneming: een zorgboerderij voor kwetsbare kinderen.

Donald duckjes verbranden

De kinderen herinneren zich dat vanaf 2020 de activiteiten veranderden op de boerderij. Ze moesten een keer Donald Duckjes en Penny’s verbranden, omdat deze zogenoemd ‘demonisch’ waren. Tijdens wandelingen mocht niet meer gepraat worden, zodat God tegen hen kon spreken en ze begonnen hun dagen met bidden en andere christelijke rituelen.

Een begeleider zei: ‘Wat er vandaag gebeurde in de kerk mag je niet zeggen, anders ontstaat er iets wat wij niet willen’

Senna (11)

Ook werd de kinderen verteld dat als ze zich lieten dopen, ze van hun autisme zouden genezen. Elinde zegt: “Zij zei tegen mij als je je laat dopen, krijg je een heel nieuw leven, dan gaat autisme weg. Maar dat is nu blijkbaar niet zo en daar ben ik heel erg boos over.”

Dat de ouders nu pas door hebben wat er is gebeurd, komt doordat kinderen bang werden gemaakt. “De begeleider liep ‘s avond onze kamer binnen en zei: ‘Wat er vandaag gebeurde in de kerk mag je niet zeggen, anders ontstaat er iets wat wij niet willen,'” vertelt Senna. “Dat valt niet goed te praten”, zegt zijn moeder Daniela: “Dat is gewoon geestelijk misbruik.”

Directeur van de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA), Caroline Verkerk, reageert geschokt op het verhaal: “Het is juist belangrijk als je opgroeit dat je jezelf mag zijn tussen anderen en dat je passende ondersteuning bij jouw autisme krijgt.” De NVA wil dat de politiek genezingsdiensten gericht op autisme verbiedt. “Het is pijnlijk om te horen dat een leven met autisme niet als waardevol gezien wordt. Als NVA vinden wij deze praktijken schandelijk.”

‘Je kunt niet elke dag langsfietsen’

Alle ouders die Omroep Gelderland sprak voor dit verhaal, zijn via hun gemeenten terecht gekomen bij deze zorgboerderij. Sommigen maakten een melding bij hun gemeente over de zorgboerderij. Zo ging Daniela langs bij de gemeente Ede om verhaal te halen.

De Edese wethouder voor Jeugdzorg Bram van Beek legt het dilemma uit waar de regio voor staat: “Wij willen als regio Foodvalley voor al onze kinderen een goede plek. Daarvoor stellen we aan de voorkant kwaliteitseisen.

En als er kinderen daadwerkelijk geplaatst worden dan proberen wij gedurende die tijd een vinger aan de pols te houden of er ook wordt uitgevoerd wat we hebben afgesproken. Maar je kunt niet bij iedereen elke week langsfietsen.”

Gerechtigheid

De ouders zijn ontzettend boos en willen gerechtigheid voor wat hun kinderen is aangedaan. Daniela: “Het is nogal pittig. Je hebt nu niet alleen de problematiek die we al hadden voordat we ze brachten, maar ook een stukje verwerking van wat daar allemaal heeft plaatsgevonden.”

Senna en Imani hebben sinds ze niet meer bij de zorgboerderij komen veel woede-uitbarstingen. Ook is Elinde soms bang dat de eigenaresse voor de deur staat, om haar toch weer mee te nemen naar de zorgboerderij.

Moeders Daniela en Indra hebben samen een klacht ingediend bij het Instituut voor Agrarisch Recht, dat klachten afhandelt voor de Coöperatie Boer en Zorg. Dat is de brancheorganisatie waarbij de zorgboerderij is aangesloten. De uitspraak volgt later deze week.

Coöperatie Boer en Zorg laat in een reactie weten dat ze erg geschrokken zijn van de meldingen en signalen die bij hen zijn binnengekomen. “Gezien de aard van de klachten en signalen hebben we besloten om, lopende het onderzoek, uit voorzorg geen nieuwe deelnemers via ons bij United Souls te plaatsen. De kwaliteit en veiligheid van zorg staat altijd voorop.” Op de zorgboerderij verblijven momenteel geen kinderen meer.

Bekijk hier het verhaal van Indra, Daniela en hun kinderen:

Verantwoording en wederhoor

Omroep Gelderland sprak meerdere ouders waarvan de kinderen naar de zorgboerderij in Wekerom gingen. Zij vertelden los van elkaar hetzelfde verhaal. Daarnaast is Elinde te zien op beelden van de kerkdiensten. Ook bestaan er meerdere foto’s en geluidsopnames, ingezien door Omroep Gelderland, die bijdragen aan de geloofwaardigheid van het verhaal.

De eigenaresse van Zorgboerderij United Souls laat weten in een schriftelijke reactie dat zij nooit kinderen heeft meegenomen naar genezings- en bevrijdingsdiensten. Ook zegt ze dat er nooit tegen de kinderen is verteld dat zij zouden genezen van hun beperking of stoornis. Ze weet wel van een voorval waarbij iemand een fysieke reactie kreeg op het gebed: “We hebben dat ook van de kinderen begrepen en hen weggeleid van die omstandigheid en zijn naar huis gegaan.”

Wat betreft de slechte verzorging laten ze weten dat ze zich niet in het geschetst beeld herkennen. Op de andere beschuldigingen van de ouders wilde de eigenaresse niet reageren. De vrouw zegt de situatie te betreuren. “We staan open voor gesprekken met de ouders van de kinderen om op een andere wijze tot afronding te komen.”

Tom de Wal reageerde namens Frontrunners Ministries wel kort op onze schriftelijke vragen. Hij geeft aan de eigenaresse van de zorgboerderij niet te kennen. Daarnaast adviseert hij aan ouders om geen jonge kinderen mee te nemen naar bevrijdingsdiensten.

Het Instituut voor Agrarisch Recht – dat onderzoek doet naar de klachten – wil niet reageren voordat hun onderzoek is afgerond.

We maakten dit verhaal in samenwerking met Omroep Brabant. Zij hebben een podcastserie over Tom de Wal en de organisatie Frontrunners. In deze serie duiken journalisten van Omroep Brabant in de wereld van de religieuze organisatie Frontrunners Ministries, die wordt geleid door Tom de Wal uit Werkendam. Luister de serie hier.

Omroep Gelderland heeft een onderzoeksredactie die misstanden aan het licht brengt. Ken je zo’n verhaal en wil je dat dat wordt aangekaart? Lees dan hier hoe je contact met ons opneemt.

https://www.gld.nl/nieuws/8123246/ouders-slaan-alarm-over-extreme-zorgboerderij-dit-is-geestelijk-misbruik

Ede.nieuws.nl heeft dit bericht van Omroep Gelderland en het bericht niet herschreven, wegens het onderzoekwerk van de Omroepredactie van Omroep Gelderland. Dit is zo gedaan omdat het belangrijk plaatselijk nieuws uit de gemeente Ede is.

Cookieinstellingen