Onthulling herdenkingsmonument voor Nederlands- Indië

16 aug 2021, 11:16 Knipsels
pers duyf 2 scaled
Burgemeester René Verhulst, wethouder Hester Veltman en de kinderwethouder van Ede onthulde het herdenkingsmonument Nederlands-Indië.
76 jaar geleden kwam er met de capitulatie van Japan een einde aan de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië. Daarom herdenken we vandaag alle burgers en militairen die slachtoffer werden van de Japanse bezetting. De Indië-herdenking vond vanmiddag zondag 15 augustus om 15.00 uur plaats op het Memorial Park aan de Vossenakker. Vanaf vandaag is er in Ede ook een herdenkingsmonument voor wat er in Nederlands-Indië is gebeurd.
De onthulling van het monument De Duif van Doeloe en de herdenking die erop volgde was vandaag indrukwekkend. Burgemeester Verhulst opende de herdenking en onthulling van het monument. Het leed wat in Nederlands-Indië is geschied krijgt nu ook plaats op het Memorial Park.
Wethouder Hester Veltman sprak de genodigde toe met een persoonlijk verhaal over haar familie. Haar Oma wilde niet spreken over de negatieve dingen die ze meemaakte in Nederlands- Indië. Ze sprak over de pijn het leed en de dwangarbeid wat haar familie was aangedaan.
Ook kunstenaar Jair Pattipeilohy gaf uitleg over zijn kunstwerk, De Duif van Doeloe was ontstaan met de gedachte aan het Bijbelverhaal van Noach en de ark in zijn hoofd. De duif met het takje groen, was een teken van hoop voor Noach. Daarna volgde de onthulling van het gedenk monument door burgemeester Verhulst en wethouder Veltman en de kinderwethouder.
De band Freeline verzorgde zang en muziek.
Bij de herdenking opende burgemeester Verhulst met een toespraak, gevolgd door een gedicht van stadsdichter Larissa Verhoeff ‘De Duif van Doeloe’. Na het zingen van het Onze Vader door de band Freeline volgde er een minuut stilte. Daarna volgde het Wilhelmus en de kransleggingen.
Het voormalig Nederlands-Indië werd van 1942 tot 1945 bezet door Japan. Op 15 augustus 1945 capituleerde Japan. Daarmee kwam officieel een einde aan de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden. Sindsdien herdenken we op 15 augustus alle slachtoffers van de Japanse bezetting en de directe gevolgen daarvan.