Drastische vermindering veehouderij geeft stikstofruimte woningbouw

Foto: Gelderland

Volgens Jan Willem Erisman, stikstofexpert en hoogleraar duurzaamheid aan de Universiteit Leiden en landschapsarchitect Berno Strootman is de mogelijkheid voor meer woningbouw door stikstofreductie toe te passen door de veehouderij in de Gelderse Vallei drastisch terug te brengen.

Zij schrijven dit in een rapport dat donderdag wordt aangeboden aan minister van Landbouw, Carola Schouten.

Om ruimte te maken voor nieuwe activiteiten (woningbouw) waarbij stikstof vrijkomt, gaat dat het snelst door de bedrijven en gebieden aan te pakken waar de uitstoot het hoogst is en die dicht bij natuurgebieden liggen. De Gelderse Vallei en de landbouwenclaves op de Veluwe zijn daar een voorbeeld van.

‘De Gelderse Vallei is goed voor 20 procent van de totale stikstofuitstoot van de landbouw. Dat komt door de uitwerpselen/urine van dieren. Bovendien ligt het dicht bij kwetsbare natuurgebieden zoals de Veluwe. In de Gelderse Vallei zitten veel kalvermesterijen. Die zouden kunnen worden uitgekocht, suggereren Erisman en Strootman”. Dit volgens de Volkskrant.

Het rapport: Naar een ontspannen Nederland, van Erisman en Strootman gaat voort op de plannen van een brede coalitie van natuurorganisaties, boeren, bedrijven en wetenschappers onder leiding van oud-minister Cees Veerman, die een paar maanden geleden pleitte voor een omwenteling in de landbouw naar meer duurzaamheid en meer biodiversiteit.

Naast effectieve kortetermijnoplossingen bevat het rapport ook een langetermijnvisie op de aanpak van alle opgaven in het landelijk gebied wat betreft de natuur en landbouw en het klimaat.

Volgens de Gelderlander moeten vrijwel alle boeren in de Gelderse Vallei, van Apeldoorn tot aan Wageningen weg. Alleen ondernemers die op kleinere schaal met oog voor de natuur actief zijn, kunnen blijven. Dat is de strekking van een nieuw advies aan het ministerie. Boeren in de streek zijn getergd en beraden zich op nieuwe acties.

Cookieinstellingen