Burgemeester Scherpenzeel ontslagen, hij vecht ontslag aan

Burgemeester Scherpenzeel.
Eppie Klein
Burgemeester Scherpenzeel. Eppie Klein
Foto: Scherpenzeel.nieuws.nl

SCHERPENZEEL – Waarnemend burgemeester Eppie Klein (SGP) van Scherpenzeel wil zijn ontslag aanvechten. Dat meldt Omroep Gelderland.

Burgemeester Klein werd donderdagmiddag door de Commissaris van de Koning in Gelderland, John Berends ontslagen, vlak nadat bekend werd dat minister Ollongren een streep door de fusie tussen Scherpenzeel en Barneveld had gezet.

In de gemeenteraadsvergadering op donderdagavond zei Klein dat hij zich niet bij zijn ontslag neerlegt. De redactie van Scherpenzeel.nieuws.nl heeft van de gemeente nog geen bericht ontvangen over de gang van zaken bij de gemeente Scherpenzeel. Vandaar de berichtgeving van Omroep Gelderland.

Het waren donderdag bizarre uren in Scherpenzeel. In de middag hoort de gemeente dat ze van de minister zelfstandig mag blijven, terwijl de provincie eerder besloot hen tegen hun zin te herindelen met Barneveld. Uren daarna wordt Klein de wacht aan gezegd. Reden: Berends noemt als reden voor het ontslag: ‘de tegenstrijdige verklaringen die de waarnemend burgemeester geeft over een ernstige interventie in een democratisch proces’ en ‘de wijze waarop de burgemeester in deze situatie heeft gehandeld’.

Vertrek onvermijdelijk

Het vertrek van de waarnemend burgemeester van Scherpenzeel leek onvermijdelijk. De relatie tussen commissaris van de Koning Berends en Klein was al een tijdje ernstig verstoord. Dat bleek al uit app- en mailberichten tussen beiden. Omroep Gelderland had daar via de Wet openbaarheid bestuur (Wob) de hand op weten te leggen.

Berends schrijft in een verklaring: “De opstelling, handelswijze en wisselende verklaringen van de waarnemend burgemeester passen niet bij een integer openbaar bestuur. Deze waarnemer is verstrikt geraakt in zijn eigen tegenstrijdige verklaringen. Daarnaast heeft hij geen invulling gegeven aan zijn onafhankelijke en verbindende rol als burgemeester. Ik betreur dat het zover is gekomen. Ik ben me bewust van de impact van deze beslissing, maar ik kan en mag niet wegkijken als een waarnemend burgemeester niet zuiver handelt.”

Verzet tegen ontslag

Uren daarna zit Klein ineens zijn laatste raadsvergadering voor. Met ambtsketen. De raad maakt de agenda van die avond leeg en zodat er ruimte is voor een aantal statements van politici over de ontstane situatie. Zowel Henk Brons (GBS) als van Maarten Zwankhuizen (SGP) en hun partijgenoten zijn ontdaan door het gedwongen vertrek. Zwankhuizen: “Wij zijn aangeslagen. Wij gaan niet achterover zitten nu we dit gehoord hebben.” Brons: “De onderliggende argumentatie is flinterdun. En nu moet blijkbaar onze burgemeester daarvoor boeten.”

“Als je er niet op kan vertrouwen dat de Rijksheer (Commissaris van de Koning) de gesprekken die je met hem voert vertrouwelijk zijn, dan kan je je toch niet veilig voelen? Hoe kan het dat we op deze manier omgaan met de lokale democratie? Voor ons is dit onbegrijpelijk en onacceptabel en wij zullen ons er niet bij neerleggen”, zegt de GBS-politicus.

Geen vertrouwen in Klein

Ook het burgerinitiatief Scherpenzeel Zelfstandig staat achter de waarnemend burgemeester en zegt weer in de actiestand te gaan. Voorzitter Jaap van Donselaar: “Wij gaan weer actievoeren, er is een nieuwe strijd gekomen voor ons Scherpenzeel en die is voor onze burgemeester.”

Oppositiepartijen CU en PRO in Scherpenzeel zijn juist opgelucht dat Klein is ontslagen. Marieke van de Beek (ChristenUnie): “We kunnen hem niet meer vertrouwen, nadat hij ons verschillende versies van hetzelfde verhaal heeft verteld. Er is geen goede basis meer om hiermee door te gaan.”

Bron Omroep Gelderland

https://www.gld.nl/nieuws/7399004/burgemeester-ontslagen-maar-hij-accepteert-het-niet

Cookieinstellingen