Scherpenzelers zetten zich in voor burgerhulpverlening

smart
Foto: Gemeente

Loco-burgemeester Henny van Dijk en opleider Simon van de EHBO vereniging Renswoude Scherpenzeel

Als iedere seconde telt… dan is het van levensbelang dat er direct hulp kan worden geboden door middel van reanimatie en het gebruik van een automatische externe defibrillator (AED). De gemeente Scherpenzeel zet zich in om een dekkend netwerk te hebben.

Daarom zijn in september en oktober door de gemeente in samenwerking met de EHBO vereniging Renswoude/Scherpenzeel gratis trainingen aangeboden voor reanimatie en het gebruik van een AED. Er waren herhalingstrainingen van een avond  en  basistrainingen van twee  bijeenkomsten. In totaal hebben 61 inwoners meegedaan.

Loco-burgemeester Henny van Dijk zegt: “niks doen is geen optie” en ook de inwoners van Scherpenzeel willen iets doen. De deelnemers geven aan dat ‘Het is goed om te weten wat ik moet doen als het wel nodig is!’ en ’Ik vind het belangrijk. Mijn ouders en de mensen in mijn omgeving worden ouder. Fijn om te kunnen helpen als dat nodig is’ en  ‘Als er iets gebeurd kan ik eerste opvang verrichten’.

Belang

Reanimatie komt circa 300 keer per week voor en dit is buiten het ziekenhuis om. Hierbij kan direct handelen levensreddend zijn. Hierom zijn wij blij dat er in de gemeente Scherpenzeel gemotiveerde mensen zijn die willen helpen en daarmee levens redden.

AED

Een AED is een draagbaar apparaat dat wordt gebruikt om mensen met een hartstilstand een elektrische schok toe te dienen. Deze elektrische schok reset het hart door het heel even stil te leggen, met als doel om het hart weer in een normaal ritme te laten kloppen. Het toedienen van een elektrische schok is (in het geval van een hartstilstand) de enige manier om weer een normale hartslag op te wekken.

Reacties

Cookieinstellingen