Vluchtelingen krijgen plekje in gemeentehuis Scherpenzeel

Foto: Pixabay

In Scherpenzeel wordt momenteel onderzoek gedaan naar opvangplekken voor vluchtelingen uit Oekraïne. Het meest concreet is het besluit om de Villa, onderdeel van het gemeentehuis, beschikbaar te stellen.

Een deel van de ambtelijke en bestuurlijke organisatie zal dan elders moeten gaan werken. Komende week worden aannemers benaderd voor offertes om het pand snel om te bouwen tot een tijdelijke woon/opvangvoorziening.

Burgemeester Wimar Jaeger: “We nemen graag onze verantwoordelijkheid om deze oorlogsvluchtelingen een veilige plek te bieden. De nood is enorm. We slaan de handen in een om met elkaar goede, veilige en waardige opvang te regelen. De Villa kan op korte termijn geschikte worden gemaakt, dus daarvoor treffen we intern maatregelen om dit mogelijk te maken. En met alle medewerking, want vluchtelingen verdienen een warm onthaal.”

Ook zijn opties in beeld voor de opvang van oorlogsvluchtelingen voor de wat langere termijn, op locaties van 15-50 mensen en er zijn gesprekken met eigenaren gevoerd. De verwachting is dat besluiten over deze locaties binnen 2 à 3 weken zijn genomen.

Particulieren
Er zijn inmiddels circa tien vluchtelingen opgevangen bij particulieren in Scherpenzeel. Bij de gemeente is een coördinator aangesteld om mensen die zelf opvang/een logeeradres aanbieden zo goed mogelijk te verwijzen en waar mogelijk te helpen. Ook is een registratie opgezet waarin wordt bijgehouden waar vluchtelingen worden opgevangen in de gemeente.

Jaeger: “Het is hartverwarmend om te zien en merken dat mensen graag een helpende hand willen bieden, soms zelfs door hun eigen huis open te stellen. Uit eigen ervaring weet ik dat het veel vraagt om mensen die huis en haard verlaten en soms zelfs verloren hebben voor langere tijd in huis te hebben. De oproep die ik aan iedereen wil doen is, om opvang van vluchtelingen te melden, zodat de gemeente kan adviseren en hulp kan bieden.”

Noodopvang
Elke gemeente moet ook voorbereid zijn op mogelijke noodopvang bij grotere vluchtelingenstromen. De landelijke afspraak is, dat per veiligheidsregio voorlopig 2000 vluchtelingen worden opgevangen. De gemeente verwacht niet dat er op korte termijn een beroep op Scherpenzeel wordt gedaan. Maar uit te sluiten is het ook niet en daarom zijn er voorbereidingen getroffen om klaar te staan indien nodig.

Veiligheid
Verder is een (tijdelijke) regeling in voorbereiding waarmee particulieren op veilige wijze opvang kunnen bieden op locaties die nu niet een woonbestemming hebben. Alle informatie verzamelen wij op www.scherpenzeel.nl/oekraine   

Bron Gemeente Scherpenzeel

Cookieinstellingen