Landelijk - 15 juli - 68% van de Nederlanders levert altijd braaf hun flessen, blikjes en kratten in. Toch is nog niet iedereen er even bedreven in. Zo verschilt het per persoon hoe vaak die lege flesjes worden ingeleverd en zijn er vele hindernissen waardoor het inleveren moeilijker wordt. Zo is de grootste ergernis de lekkende blikjes. Kunststofplatenshop deed onderzoek naar het gedrag van Nederlanders wat betreft statiegeld en kwam erachter dat de meningen over het systeem verdeeld zijn.
Slechts 32% positief over het systeem
Ondanks de verbeteringen van de afgelopen jaren, blijkt slechts 32% van de Nederlanders positief over het statiegeldsysteem. 45% vindt dat de gebruiksvriendelijkheid beter moet en 10% is zelfs van mening dat het systeem helemaal niet goed werkt. 9% is neutraal, terwijl 4% het inleveren van statiegeld totaal onnodig vindt, want het kan prima bij de rest van het afval.
Braaf inleveren of niet?
Sinds 2023 vallen niet alleen flessen en kratten, maar ook blikjes onder statiegeld. Uit het onderzoek blijkt dat 68% van de Nederlanders altijd hun statiegeld inleveren, simpelweg omdat ze het zonde van het geld vinden om het niet te doen. 26% levert het meestal wel in, maar gooit het soms ook weg voor het gemak.
Wanneer we een blik werpen op alleen de blikjes, geeft een aantal respondenten toch toe dat de blikjes niet altijd worden ingeleverd. Hier ligt het percentage namelijk lager; 61% levert de blikjes altijd in, 25% doet dit meestal.
Lekkende blikjes grootste ergernis
Toch wordt statiegeld niet altijd geïnd. De meest voorkomende reden is dat blikjes in de tas lekken, wat 29% van de ondervraagden als grootste hinder ervaart. 20% vindt het onhandig om statiegeld in te leveren, bijvoorbeeld omdat het zwaar is of omdat de emballage zich thuis heeft opgehoopt. 15% noemt het gebrek aan een inleverpunt in de buurt als struikelblok en 14% vindt het bedrag te laag om er moeite voor te doen.
Maar hoe hoog is dit statiegeldbedrag eigenlijk? Het bedrag voor een blikje is anders dan voor bijvoorbeeld een fles of krat. Aangezien het inleveren van blikjes relatief nieuw is, werd in het onderzoek gevraagd hoeveel statiegeld er op een blikje zit. Een kwart van de Nederlanders had het fout. 13% dacht namelijk dat het 10 cent was, 12% had geen idee en 1% dacht aan 20 cent. Het grootste deel wist het juiste antwoord wel, 74% koos namelijk voor 15 cent.
Meer inleverpunten
Voor 60% van de respondenten ligt de oplossing bij het plaatsen van meer inleverpunten, dichterbij huis en op algemene plekken zoals stations of parken. 24% staat neutraal tegenover de kwestie. Een financiële prikkel zou ook helpen om meer of vaker statiegeld in te leveren. Maar liefst 54% zou meer inleveren als het statiegeldbedrag per item omhoog gaat.
Wil je meer weten over de resultaten van dit onderzoek? Bekijk de resultaten hier.