Wethouders uit Regio Foodvalley hebben dinsdag hun oplossingen voor de stikstofcrisis overhandigd aan de commissie Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) van de Tweede Kamer.
De regio wil dat de Haagse politiek snel scherpe keuzes maakt, duidelijke doelen stelt en een stevig pakket aan maatregelen neemt om Nederland en Regio Foodvalley in het bijzonder van het stikstofslot te krijgen. Woensdag gaat de Kamer weer in debat met de LVVN-bewindspersonen over de stikstofcrises.
"Onze regio zit door het uitblijven van stikstofmaatregelen volledig op slot’’, vertelde de Edese wethouder Jan Pieter van der Schans, portefeuillehouder landelijk gebied in Regio Foodvalley aan de aanwezige Kamerleden. "De Veluwe is het grootste Natura 2000-gebied in ons land, vele veehouders zijn aangemerkt als piekbelaster, de bereikbaarheid staat onder druk én we staan aan de lat voor de bouw van 40.000 woningen. We willen daarom snel maatregelen, zodat onze natuur kan herstellen, we weer woningen kunnen bouwen, onze bereikbaarheid wordt aangepakt en onze boeren weer perspectief krijgen." Van der Schans riep de Kamerleden op om de oplossingen uit Regio Foodvalley te omarmen en het kabinet scherp te houden. "De oplossingen liggen al jaren op de plank. Laten we nu aan de slag gaan."
Regio Foodvalley wil zelf actief bijdragen aan een doorbraak, maar ziet ook dat er voor dit complexe probleem geen silver bullet is. De regio stelt daarom een pakket aan samenhangende oplossingen voor waarmee we uit de stikstofcrisis kunnen komen:
Het pakket aan oplossingen bestaat uit:
De gemeentes pleiten ervoor om een emissieplafond per gebied in te stellen. Gemeentes krijgen zo de ruimte om per gebied te sturen op welke ontwikkeling, op welke plek, onder welke voorwaarden gewenst is. Van der Schans: “We kunnen dan per gebied samen met boeren, andere ondernemers en grondeigenaren bepalen welke activiteiten waar een plek kunnen krijgen, maar ook duidelijkheid bieden over wat niet kan. Zo’n plafond is cruciaal: we hebben een gezamenlijk doel nodig. Dat ontbreekt nu al jaren.’’