EDE - Een toenemend aantal ziekenhuizen in Nederland heeft financiële problemen, schrijft BDO Accountants & Adviseurs in de jaarlijkse 'benchmark' van het bedrijf.
Ziekenhuis Gelderse Vallei Ede
Acht ziekenhuizen, waaronder het Ziekenhuis Gelderse Vallei uit Ede schreven over het vorige jaar rode cijfers. Bij het Ziekenhuis Gelderse Vallei is bekend geworden dat ze weer in de zwarte cijfers staan.
Een woordvoerder van het ziekenhuis ZGV gaf te kennen. “Wij zijn al lange tijd in gesprek met de banken over onze financiële situatie. Het is niet zo dat de banken nu moeilijker doen, het is wel zo dat het langer duurt dan wij als ziekenhuis gehoopt en gedacht hadden. Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft van de NZa tot 31 december 2024 uitstel gekregen tot deponering van haar jaarrekening. We zijn nog altijd in gesprek met de banken voor het verkrijgen van een verklaring waarin een partij afziet van bepaalde rechten of aanspraken, wegens het niet voldoen aan alle bancaire ratio’s. De gesprekken hierover lopen langer dan verwacht, vandaar een verlenging van uitstel voor het deponeren van de jaarcijfers tot eind van het jaar. Zoals eerder gezegd is over 2023 een verlies gerealiseerd van ongeveer 3 miljoen euro en verwachten we, mede door ingezet beleid, het jaar 2024 positief af te sluiten.”
Algemene ziekenhuizen landelijk
En bijna de helft van de ziekenhuizen in Nederland haalde een resultaat van minder dan 1 procent van de omzet.
BDO geeft de financiële prestaties van de algemene ziekenhuizen over 2023 het cijfer 5,5, na de 7,1 over 2022. Er zijn wel andere dingen verrekend in de beoordeling, zoals de ouderdom van het vastgoed van ziekenhuizen. Met de universitaire ziekenhuizen is het minder slecht gesteld, die krijgen van BDO een 7,0, al was dat eerder nog een 7,6.
In het Integraal Zorgakkoord (IZA) van 2022 is afgesproken meer doeltreffendheid van de zorg en ook preventie na te streven, maar die overgang zal wel tien tot vijftien jaar in beslag nemen, denkt BDO. Intussen zijn er de structurele problemen als stijgende kosten, personeelstekorten en ook investeringsachterstanden.
BDO adviseert onder meer om geld in digitalisering en automatisering te steken "om passende zorg te bieden en het personeelstekort te verminderen". Ook moet er volgens de accountants en adviseurs nadruk worden gelegd op behoud van personeel. "De focus ligt nog te vaak op de kosten en financiële risico's van personeel niet in loondienst (PNIL) in plaats van op het ontwikkelen van strategisch HR-beleid en modern werkgeverschap dat medewerkers stimuleert om in ziekenhuizen te blijven werken", zeggen ze.
BDO- ANP- Ede.Nieuws.nl