Wethouder Scherpenzeel opent vernieuwd Ter Wheme

03 okt , 12:30 Nieuws
facebool gemeente scherpenzeel
Facebook Gemeente
Scherpenzeel 2 oktober 2024 – Onder grote belangstelling van bewoners, familie en medewerkers heeft wethouder Henk Vlastuin vandaag het nieuwe gebouw van Ter Wheme feestelijk geopend. Hiermee is de periode van sloop en nieuwbouw achter de rug.
Ter Wheme aan de Dorpsstraat is een locatie voor beschermd wonen van stichting Kwintes. Ze bestaat al veertig jaar in Scherpenzeel, het oude gebouw was aan renovatie toe. Onderzoek wees uit dat sloop en nieuwbouw gunstiger was dan opknappen. De bewoners woonden daarom bijna twee jaar op een vervangende locatie in Amersfoort en zijn inmiddels weer terug op hun vertrouwde adres.
Kamers met eigen voorzieningen
In het nieuwe pand zitten 29 studio’s en 1-slaapkamerappartementen met eigen voorzieningen. Daarnaast is er ook een gezamenlijke keuken gerealiseerd en zijn er ruimtes waar bewoners samen activiteiten kunnen doen. Ook is het gebouw levensloopbestendig. Dat is een hele verbetering ten opzichte van het oude pand, waar mensen een kamer of sanitaire voorzieningen moesten delen.
Duurzaam gebouw
Dankzij de nieuwbouw kon Kwintes gelijk de locatie verduurzamen. Zo is er een warmtepomp, liggen er zonnepanelen op het dak en staat op het eigen terrein een batterij die de warmtepomp op dagen met weinig zon of wind van stroom kan voorzien. Verder is elke verdieping aangekleed met kunstwerken die zijn aangeleverd door Vereniging Oud Scherpenzeel en die een bekend tafereel van het dorp laten zien.
Bestuurder Ineke van Hooff namens Kwintes: ‘Ik wil alle betrokkenen bedanken voor hun bijdrage en betrokkenheid bij dit mooie project, waaronder de gemeente en de omwonenden. Ook onze bewoners wil ik bedanken. Het was niet niks om tijdelijk in een andere stad te moeten wonen. Ik hoop dat alle bewoners zich snel weer thuis gaan voelen in hun nieuwe studio of appartement.’
Wethouder Henk Vlastuin: ‘Dit gebouw symboliseert niet alleen een nieuwe start, maar ook het warme thuis dat onze inwoners verdienen. Met 29 bedden, vijf meer dan voorheen, krijgen nog meer mensen de zorg en ondersteuning die ze nodig hebben. Dit is een plek waar iedereen zich beschermd, gesteund en gezien mag voelen. Dit gebouw is er niet alleen om in te wonen, maar vooral om in te leven en te groeien.’
Over Kwintes
Stichting Kwintes ondersteunt mensen met psychosociale problemen en/of psychiatrische kwetsbaarheid. Mensen die zonder begeleiding niet zelfstandig kunnen leven en wonen. Mensen kunnen bij ons terecht voor opvang en/of begeleiding. We vangen mensen op, begeleiden ze thuis of in een beschermde woonvorm.
image001