Nieuwe bewaking bij pijnstilling op verloskamers zorgt voor lagere werkdruk

08 jul , 9:27 zorg
20250707-nieuwe-bewaking-bij-pijnstilling-op-verloskamers-zorgt-voor-lagere-werkdruk
Ziekenhuis Gelderse Vallei

Sinds 1 juni werkt Ziekenhuis Gelderse Vallei op de verloskamers met een nieuwe, innovatieve manier van bewaking bij pijnstilling tijdens de bevalling. Hierdoor is de zorg net zo veilig als voorheen, maar wordt de werkdruk voor verpleegkundigen verlaagd. De nieuwe werkwijze is het resultaat van jarenlange samenwerking en onderzoek tussen verschillende afdelingen binnen het ziekenhuis.

Bij sommige bevallingen wordt het pijnstillende middel remifentanil gebruikt. Dit is een goede en veilige keuze als pijnstilling, maar de ademhaling van de zwangere moet goed in de gaten worden gehouden vanwege een mogelijke daling van het zuurstofgehalte in het bloed. Voorheen bleef een verpleegkundige continu op de verloskamer. Nu wordt de bewaking (deels) overgenomen door een monitor die verbonden is met een mobiel alarmsysteem. De verpleegkundige krijgt direct een melding bij afwijkingen in bloeddruk of ademhaling.

Onderzoek bevestigt: zorg nog veiliger

Voorafgaand aan deze invoering op de verloskamers is uitgebreid onderzoek gedaan door de afdeling verloskunde samen met anesthesiologie en een klinisch fysicus. Ook voerde het ziekenhuis een pilot uit, waarbij de nieuwe manier van bewaken werd getest. ‘Daaruit bleek dat er snel en op tijd werd gereageerd op ernstige alarmen. Er was geen negatief effect op de gezondheid van moeder of de pasgeboren baby. Sterker nog, doordat de bewaking met alarmen voortdurend doorgaat, is er zelfs sprake van een verbetering in veiligheid’, vertelt gynaecoloog Ineke Krabbendam.

Meer tijd voor persoonlijke zorg

Door deze nieuwe aanpak krijgen de verpleegkundigen meer bewegingsvrijheid en kan ook aan andere zorgtaken worden toegekomen. ‘Deze aanpassing geeft ons meer lucht op de werkvloer en is een verrijking voor onze zorg’, zegt gespecialiseerd verpleegkundige verloskunde Mirjam de Bruijn. Haar collega Thea Verhagen-Mol vult aan: ‘We kunnen nu sneller schakelen en onze tijd anders verdelen. Dit komt ten goede aan de werkdruk op de werkvloer én de persoonlijke aandacht voor moeder en kind. Die tijd en aandacht maken het verschil, juist op zo’n belangrijk moment als een bevalling’.