Meer muziek voor kinderen door Muziekakkoord

Foto: Gemeente

Alle kinderen de mogelijkheid geven om muziek te (leren) maken. Dat is het doel van het Muziekakkoord dat per 1 januari in Scherpenzeel ingaat. In de raadsvergadering op donderdag 14 oktober 2021 is het raadsvoorstel Muziekeducatie aangenomen met twee amendementen voor een overgangsregeling en een evaluatieperiode.

Met het nieuwe beleid wordt ingezet op een brede en vernieuwde aanpak voor muziekonderwijs door middel van een muziekakkoord. Deze moet beter aansluiten op de behoefte van de scholen, verenigingen en de Scherpenzeelse jeugd. De ontwikkeling van het kind staat centraal. In het akkoord kunnen plannen staan als de inzet van een vakleerkracht op scholen of de aanschaf van materialen en instrumenten.

Wethouder Gerard van Deelen is blij met het Muziekakkoord: “Onderzoek toont aan dat muziek een betere levenskwaliteit geeft voor jong en oud. Als je luistert naar muziek waar je van houdt of zelf muziek maakt, zorgt dat alleen al voor samenwerking in je hersenen. Verder vergroot het je persoonlijke ontwikkeling, stimuleert het je creativiteit, draagt het bij aan je motorische ontwikkeling, bevordert het je discipline en je doorzettingsvermogen. Samen muziek maken leert je rekening te houden met elkaar én geeft je veel plezier. Daarom juist is het zo belangrijk dat alle kinderen de kans krijgen om op jonge leeftijd in contact te komen met muziek.”

De huidige deelverordening subsidie Muziekonderwijs Scherpenzeel wordt  per 1 januari 2022 ingetrokken. Dit houdt in dat er geen nieuwe aanvragen meer ingediend kunnen worden voor de subsidie deelverordening muziekonderwijs. Leerlingen die nu al gebruik maken van de regeling en al gerekend hebben op de bijdrage, kunnen deze door de overgangsregeling nog vier jaar aanvragen. Daarnaast gaat een deel van het beschikbare budget naar een uitbreiding van het minimabeleid zodat cultuur en muziek voor iedereen toegankelijk is.

Met dit nieuwe muziekakkoord komt er in Scherpenzeel een bredere aanpak van muziekonderwijs, waarbij de focus ligt op de ontwikkeling van het kind en kwaliteit van het onderwijs. Deze nieuwe aanpak gaat samen met de Muziekschool Scherpenzeel en Ceacilia.

 

Cookieinstellingen