Militaire oefeningen in de gemeente Barneveld

Foto: Defensie

Van woensdagochtend 20 maart tot en met donderdag 21 maart 2024, vinden er militaire oefeningen plaats op meerdere locaties binnen de gemeente Barneveld.

Er wordt geoefend door militairen van luchtmobiele brigades als onderdeel van de oefening ‘Wolfpack’. Hierbij vindt verplaatsing van wielvoertuigen plaats en wordt gebruik gemaakt van oefenmunitie.

 Drie locaties

Op 20 maart staat een militaire oefening gepland tussen 6.00 en 12.00 uur tussen de N310 en de lijn Voorthuizen – Barneveld – Meulunteren. Op diezelfde dag vindt er tussen 12.00 en 18.00 uur een oefening plaatsen tussen de lijn Voorthuizen – Barneveld – Meulunteren en de snelweg A30. De derde oefening is ook op 20 maart van 18.00 uur tot en met 21 maart 6.00 uur. Deze vindt plaats tussen de A30 en de lijn Hoevelaken – Achterveld – Scherpenzeel.

Gebruik oefenmunitie onder voorwaarden

De oefeningen zijn aangemeld door Bureau Nationale Inzet, zowel bij de gemeente Barneveld als bij de meldkamers van politie en marchaussee. Het recht van het Ministerie van Defensie om te oefenen in Nederland is grondwettelijk beschreven. Wel heeft de gemeente Barneveld duidelijk laten weten dat het gebruik van oefenmunitie slechts onder bepaalde voorwaarden mag plaatsvinden. Zo moet er van tevoren geflyerd worden bij direct omwonenden, wordt er niet geoefend in de directie omgeving van dieren die kunnen schrikken en mag het gebruik van oefenmunitie alleen plaatsvinden in speciaal aangegeven gebieden.

Schade

Indien er door de oefening schade is ontstaan dan kunt u dit achteraf melden aan Sectie Claims Ministerie van Defensie. Postbus 90004, 3509 AA Utrecht. Bellen of e-mailen kan ook: telefoonnummer: 088 – 95 61 951 of [email protected].

 

Cookieinstellingen